Friday, 23 December 2011

untuk kau dan kau

mengertilah kau siang dan malamku
dan tangis tawaku
kau semua hidupku
pandanglah aku
pandanglah hatiku
aku tak mampu melangkah tanpamu
bukanku tak punya harga diri
tapi dirimu begitu bererti
kaulah nafasku engkau harga diriku
MENGERTi AKU...







. HARGAiLAHAKU .


thankie sudi bace ツ suke ? click like !

Wednesday, 21 December 2011

yeay !

yess ! surat PLKN da sampai . haha ! suke gile aku ~


thankie sudi bace ツ suke ? click like !

Monday, 19 December 2011

penantianku

sabar~taklame dah . seminggu je lagi :))

Begitu banyak kebaikan yang akan diterima oleh mereka yang sabar. Orang yang sabar memiliki kepribadian yang kuat. Mereka yang menang melawan hawa nafsunya. Mereka memiliki ketenangan jiwa sehingga berbagai ujian dan cobaan tidak membuatnya jadi stres atau depresi. Berbagai ujian itu justru membuat keimanan dan keyakinannya akan kasih sayang Allah semakin bertambah. Ada beberapa hal yang bisa dilakukan agar bisa bersikap sabar.

1. Berbaik sangka kepada ketetapan Allah
Ketika ujian dan cobaan datang menghampiri, baik ujian kebaikan maupun keburukan, yakinlah bahwa apa yang menjadi ketetapan Allah adalah baik untuk diri kita. Itu karena Allah Maha Mengetahui, sementara pengetahuan manusia masih sangat terbatas. Kita tidak pernah tau hikmah dibalik ujian dan cobaan yang diterima sebelum menjalaninya. Karena itu, berbaik sangkalah kepada-Nya dan ketahuilah bahwa ujian dan cobaan yang datang tidak akan melebihi kemampuan kita menanggunnya karena Allah Maha Pengasih dan Penyayang pada semua hamba-Nya.

2. Ridho pada ketentuan-Nya
Terimalah semua ketentuan Allah yang berlaku pada diri kita dengan lapang dada sehingga jiwa kita menjadi tenang. Ketenangan jiwa ini akan memudahkan kita menemukan jalan keluar dari setiap persoalan. Ketika kita telah ridho dengan ketentuan-Nya, Allah pun akan meridhoi kita. Jika Allah sudah ridho, pertolongan-Nya tinggal menunggu waktu.

3. Berusaha dan Berdoa
Sikap yang baik dalam menerima ujian adalah bersabar. Bersabar bukan berarti diam tanpa melakukan apapun. Bersabar adalah bergerak. Ketika kita telah menerima ketentuan yang telah ditetapkan oleh Allah dengan ridho, yakinlah pada diri kita bahwa ujian ini pasti ada ujungnya. Setelah kesulitan pasti ada kemudahan. Ini sesuai dengan firman Allah dalam Al-Qur’an dan janji Allah pasti benar. Bersabar adalah bergerak dalam koridor jalan yang diridhoi Allah, menjemput hikmah yang ada di ujung jalan ujian yang kita jalani. Sementara itu berdoa adalah pendamping usaha yang harus kita lakukan, memohon hanya kepada Allah karena Dialah yang memberi ujian dan dari Dia pulalah jalan keluar itu datang.

4. Yakin dengan pertolongan Allah
Pertolongan hanya datang dari Allah, bukan dari yang lain. Bermohonlah hanya kepada-Nya dan bukan pada yang lain. Tidak ada yang tidak mungkin bagi-Nya. Jika ia berkehendak, segalanya bisa terjadi. Karena itu, mendekatlah kepada-Nya. Yakinlah bahwa pertolongan itu pasti akan segera tiba.

5. Terus berlatih agar menjadi pribadi penyabar
Bukan hal mudah menjadi pribadi yang penyabar. Meski demikian, kita tidak boleh mudah menyerah. Ingatlah, begitu besar ganjaran dari Allah bagi orang yang bersabar. Jadi, teruslah berlatih walau lelah. Perlu kita ketahui bahwa puasa adalah sarana efektif guna melatih kesabaran, menahan keinginan, dan menundukan hawa nafsu. Mudah-mudahan, perlahan akan tumbuh bibit kesabaran dalam menjalani kehidupan.
Rasulullah SAW bersabda, “Barangsiapa yang selalu melatih dirinya untuk bersabar, Allah akan membuatnya menjadi penyabar.”

BE STRONG !



thankie sudi bace ツ suke ? click like !

D I A . .

video


thankie sudi bace ツ suke ? click like !

Sunday, 18 December 2011

:))


thankie sudi bace ツ suke ? click like !

love you friend !

maybe betul kau cakap . ni balasan tuhan k0t untuk aku . tak0t jugak kau cakap pasal akhirat tadikk :) . ape makne cinta dalam al-qur'an erk ? s0ry aku ta dapat jawab s0alan kau tue . aku cari nanti kay . hee . kau memang baik . yess ! real lah . taktipu . jarang jumpe kawan cam kau . huhu . untunglah kan ^^V . aku pikir2 kenn,,nyesal gak la ngan jalan yang aku pilih niee . tapi nak buat cmane . mase bukannye b0le undur pun kan ? :) . aku tahan dan tahan . aku redha dengan ape yang aku terima . yeahh . maybe nie lah mase nye t0k aku rase cmane kau rase dulu kan ? memang sakit . aku mintak maaf sangat-2 kat kau ehh . janji lepas niee takbuad lagi :D . tak kus0t-2 da macam dulu . kau kuat giler kan ? kalau aku mesti da jadi hampir-2 nak gile pasal masalah kau . kesiannye =.= . h0pe kau tak alami dah ape-2 yang kau pernah lalui sebelum niee kay . aku tau kau kental . hehe . tabikk lah ! thanks f0r y0ur advice . aku ternanges jugakk tadikk . wahh . sedar le tew . aku cube lagi 0key ? tysm . key gudnite . bai~


thankie sudi bace ツ suke ? click like !

Saturday, 17 December 2011

assalamualaikum reader's .

heyy . lame tak hapdet . [lame ke ?] hehe . rindu tak ? rindu tak ? tak ? ish . takpe~ aku rindu bl0g t'sayang aku niee . hehe . k0rang sehad dakk ? hurm . aku demam -.-' . mule2 parents aku , then aku pulakk . saket tekak batuk makin menjadi2 6paknye . huhu :(( . bile nak baex niee . ubat da habes aku telan . hee . dasat kan ? aku baru balik dari pahang . huu~ balik ary . penad chuii .
datang pulakk headache aku . ad0yy . nyampah hahh ! buad2 larat je hadap lappy niee . hehe .
ekceli aku taktau nak create hape . haha . b0ring niee . takde sape nak text aku ker ? wuwu~
k lah . ase cam nx tid0 . gudnite all .
kbai !


thankie sudi bace ツ suke ? click like !

Wednesday, 14 December 2011

hari nie 14hb


mcm da plan je kan ? okey . tak sangke bole ckp mcm tue .
MENCINTAI TAK BERERTI MEMILIKI .
sabar separuh drpd iman . huh . tabahkan hati :))





thankie sudi bace ツ suke ? click like !

Monday, 12 December 2011

Thursday, 8 December 2011

ehh betul ker ?

Setitik air mata perempuan jatuh kerana lelaki yang
disayanginya , lelaki itu akan disebat dengan tulang
rusuk perempuan sebanyak 100kali di akhirat kelak..

# Maka janganlah kamu wahai kaum lelaki
... membuat perempuan menangis keranamu :)

( betul ker , kecian la plak ) hahahaha , amik kawww sbb tiap2 ary aku nanges sbb kaww... kau suke kan kalu aku nanges kan ?kan ? :P

kalau lelaki nangis sebab perempuan pulak cemane erk ? =.='


thankie sudi bace ツ suke ? click like !

bile taktau nakbuad ape

awakk , kite bahagie dapat kenal awak .
dari mule kitee kenal , yang paling kitee takbole lupe time kitee usya usya awakk .
:)) kitee suke tengok awak maluu . haha .
sebelum tu kitee tak pena pun berani nak usya usya lelaki . hehe . awakk je la . sebab awak nampak segan segan je ,,
semue tu kenangan ken ? lepas nie dha tak dapat dha rase cam tu kan ?
tak sangke kejap jer da nak habis sekolah .
nanti mesti rindu . urm . sedeyy :(
wuwu~
i keep it in my mind >.< !
tadi boring boring kitee menung lame tau ! denga lagu . layan gile lah kan . tibe tibe teringat pasal awakk .
yelah . rindu ,, sedih lagi . aiseh . taksukelaa .
banyak yang kitee pikir . kitee mungkin bahagie sekarang .
mungkin jugak sedih walaupun kitee senyum selalu .
*awakk ape tau ken ? haha .
tapi kitee tak tau la bahagia nie akan terus bahagia ataupun akan bertukar menjadi derita .
kitee jugak tak tau bahagie yang kitee rase nie diredhai Allah ke tak .
kitee ingat lagi dulu kitee ade rancang macam macam .
yeah . dengan kate kate awak tu kitee tambah yakin untuk menyayangi awakk . <mungkin awak dah tak ingat> .
semuanye tampak indah . kitee makin percayekan awakk .
awakk ingat lagi tak dulu kitee selalu text . <takde la selalu sangat>
bestnye . berbunge bunge hati kitee . hee ;D
takpena pun gaduh kan ?
nak lagi :(
sekarang kitee da upgrade . haha . da laen :(
perasaan pun da laen .
hurm . bile pikir tentang awakk , asyek nak nanges jer < memang nanges >
sedih laa awakk .
makin lame makin banyak kekangan untuk kitee hepi tiap hari .
kitee memang banyak salah ngan awakk . kitee seda .
kitee takpandai jage hati awakk . cakap maen lepas je tanpe pikir perasaan awakk .
tadi ternanges lagi . lame tunggu awakk . call takdapat . opp henfone le tew .
kitee ingat da tido . takpee . urm . rupenye~.....
sampai hati awakk .
kitee da bagitau da kat awakk pasal kitee opp henfone tu .
apelah salahnye awak reply mesej kitee ?
oke . takpe . kitee tau salah kitee lagi banyak .
sabar kan separuh daripade iman . kan ? :))
yeah . tahan .
ekceli kitee rindu giler kat awak tau ? huhu :(
awakk bukan kesa pun kan .
risau jugak pasal awakk . tapi kitee think positip jer ,
janji awakk macam macam tu taktau lah boleh tertunai ke tak kan .
kitee tunggu . pasal kitee sayang sangat kat awakk . kitee nak percaye kan awakk .
ape ape akan jadi nanti kite pasrah . anyway kitee da usaha kan awakk ?
kitee berharap sangat sangat pade awakk . jangan kecewakan kitee erk ?
kitee tau awakk tak sanggup pun nak bagi kitee kecewa . kan ?
terime kasih awakk .

#macam cpy & paste ?? HAHA !


thankie sudi bace ツ suke ? click like !

Monday, 5 December 2011

haish =,='
misteri betul !
sape erk yang post kt shoutbox aku tanpe link tuh ?
aku nak tau~
ape korang maksudkan .
aku betul-2 xtau .
ish ! 


thankie sudi bace ツ suke ? click like !

Saturday, 3 December 2011

tekad !

ya allah..aku tak mampu . .
aku tak kuat . .
menyesal~
only U know everything .
help me God . .
"Ya Allah! Sesungguhnya aku berlindung kepadaMu dari (hal yang) menyedihkan dan menyusahkan, lemah dan malas, bakhil dan penakut, lilitan hutang dan penindasan orang."
: hari yang sepatutnye aku hepi jd hari yg menyedihkan .
: i'm not perfect :


ending~~


thankie sudi bace ツ suke ? click like !

gagal lagi nd mybe ini yang terakhir :'(

KECEWA* ?
> saat kau kecewakan seseorang .

*MENANGIS* ?
> ingatlah saat kau buat seseorang menangis .
...
*SAKIT HATI* ?
> ingatlah saat kau sakitkan hati seseorang .

*DIPERMAINKAN* ?
> ingatlah saat kau permainkan hati seseorang .

*TIDAK DIENDAHKAN* ?
> ingatlah saat kau buat tak endah seseorang .

#COMPLETE !
>SETIAP PERBUATAN (sedar or tidak) PASTI ADA BALASANNYA.
>KAJI DIRI SENDIRI KAJI PERBUATAN ANDA & JANGAN SALAHKAN TAKDIR MAHUPUN YG MAHA ESA !!!!renung2kn dn slamat beramal.....!!!!


thankie sudi bace ツ suke ? click like !

Thursday, 1 December 2011

huhu :((

bangun pagi'pagi sedih plakk yang aku rase :((


thankie sudi bace ツ suke ? click like !